Αμεση βΟΗθεια και μεταφορΑ με ασθενοφΟρα πλΗρως εξοπλισμΕνα

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ  24/7 εξυπηρΕτηση

κλειστε ραντεβου

Immediate assistance and transport with fully equipped ambulances

Emergencies 24/7 service

Appointment

Κονδυλώματα πρωκτού: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Μαρ 18, 2022

Τα κονδυλώματα πρωκτού οφείλονται σε λοίμωξη του πρωκτού από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma VirusHPV), την πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Τα κονδυλώματα επηρεάζουν την περιοχή γύρω από τον πρωκτό και μέσα σε αυτόν, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθούν και στο δέρμα της γεννητικής περιοχής και στο περίνεο. Εμφανίζονται αρχικά ως μικροσκοπικές κηλίδες, συχνά τόσο μικρές όσο ένα κεφάλι καρφίτσας. Μπορούν να μεγαλώσουν αρκετά και να καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή του πρωκτού.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν υπάρχουν κονδυλώματα στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συνύπαρξης κονδυλωμάτων και στο εσωτερικό του πρωκτού. Για αυτό το λόγο, με σκοπό την πλήρη θεραπεία του προβλήματος πρέπει να πραγματοποιείται έλεγχος σε κάποιον άνθρωπο που έχει εμφανίσει κονδυλώματα περιπρωκτικά και στην εσωτερική περιοχή του πρωκτού με πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας. Τα κονδυλώματα εκτείνονται σε μία απόσταση 5-7cm από τον πρωκτό και όχι πιο βαθιά καθώς όπως έχει διευκρινιστεί από επιστημονικές μελέτες, ο ιός HPV μολύνει τα κύτταρα του πρωκτού, αλλά όχι και τα κύτταρα του εντέρου.

Ο ιός HPV εκτός από τα κονδυλώματα του πρωκτού (προκαλεί σε κάποιους ανθρώπους και προκαρκινικές βλάβες στον πρωκτό που ονομάζονται δυσπλασίες. Εάν αυτές δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα υπάρχει μια πιθανότητα σε ποσοστό 10-15% μέσα σε 3-5 χρόνια να εξελιχθούν σε καρκίνο του πρωκτού. Τα περισσότερα κονδυλώματα μπορούν να διαγνωστούν εύκολα με απλή πρωκτοσκόπηση. Οι δυσπλασίες του πρωκτού όμως είναι σχεδόν αδύνατο να ανευρεθούν με τον ίδιο τρόπο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι βλάβες αυτές είναι  επίπεδες και το χρώμα τους είναι παρόμοιο με αυτό του φυσιολογικού πρωκτικού βλεννογόνου.

Για τον λόγο αυτόν όσοι ασθενείς έχουν κονδυλώματα στον πρωκτό, πρέπει να υποβάλλονται σε πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας (High Resolution Anoscopy) με χρήση οξικού οξέος, δηλαδή ενός ειδικού υγρού που χρωματίζει τις δυσπλασίες και επιτρέπει την αναγνώρισή τους με το μικροσκόπιο. Συνεπώς, η κολονοσκόπηση, η ορθοσκόπηση και η απλή πρωκτοσκόπηση δεν έχουν θέση στην αναγνώριση των βλαβών που προκαλούνται από τον HPV (κονδυλώματα και ιδιαίτερα δυσπλασίες πρωκτού).

Δεν έχει καμία απολύτως σημασία ο καυτηριασμός μόνο των περιπρωκτικών κονδυλωμάτων καθώς πρέπει πάντα να αναζητούνται και τα ενδοπρωκτικά κονδυλώματα όπως και οι δυσπλασίες του πρωκτού με Πρωκτοσκόπηση Υψηλής Ευκρίνειας γιατί αλλιώς οι ενδοπρωκτικές βλάβες που δεν αντιμετωπίζονται αποτελούν μία δεξαμενή του ιού HPV, η οποία μεταδίδει συνεχώς ιικό φορτίο προς τα έξω προκαλώντας συχνές υποτροπές. Επιπρόσθετα όταν υπάρχουν κονδυλώματα στον πρωκτό σημαντικός κρίνεται ο έλεγχος και για κονδυλώματα στο πέος, στο αιδοίο και στο στοματοφάρυγγα.

Ο ιός HPV

Η λοίμωξη με τον ιό HPV (Human Papilloma Virus) είναι η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη στο σύγχρονο κόσμο και επηρεάζει τόσο τους άντρες, όσο και τις γυναίκες. Υπάρχουν περίπου 150 τύποι του HPV που επηρεάζουν διάφορα τμήματα του σώματος. Περίπου 30 τύποι του HPV (γεννητικοί τύποι) μπορούν να επηρεάσουν τον πρωκτό, τα γεννητικά όργανα, το στόμα, το φάρυγγα, το πέος, το όσχεο, το περίνεο, το αιδοίο, τον κόλπο και τον τράχηλο.

Οι τύποι αυτοί χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τους ιούς χαμηλού κινδύνου (low risk) που προκαλούν τα κονδυλώματα και τις χαμηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις που πλέον θεωρείται ότι δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια. Στην δεύτερη κατηγορία υπάγονται οι τύποι υψηλού κινδύνου (high risk), οι οποίοι προκαλούν τις υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές βλάβες ή δυσπλασίες του πρωκτού, οι οποίες θεωρούνται προκαρκινικές καθώς μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του πρωκτού.

Θεωρείται ότι περίπου το 80% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού κινδυνεύει να προσβληθεί από αυτή τη μόλυνση κάποια στιγμή στη ζωή του. Οι 15 περίπου τύποι θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» και πιο συγκεκριμένα δυο τύποι (16 & 18) ανευρίσκονται πιο συχνά σε περιπτώσεις δυσπλασιών ή καρκίνου του πρωκτού.

Ο ιός HPV μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κατά κανόνα με τη σεξουαλική επαφή. Ειδικότερα, ο ιός HPV μπορεί να μεταδοθεί κάνοντας κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ με κάποιον που φέρει τον ιό. Συχνότερα μεταδίδεται κατά τη διάρκεια του κολπικού ή πρωκτικού σεξ. Εξαπλώνεται επίσης μέσω στενής επαφής δέρμα με δέρμα κατά τη διάρκεια του σεξ με απλή επαφή του δέρματος ή των βλεννογόνων, με την επαφή με υγρά μολυσμένου ατόμου ή ακόμη και με αντικείμενα επάνω στα οποία βρίσκεται ο ιός (π.χ. σεξουαλικά βοηθήματα). Ένα άτομο με HPV μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη σε κάποιον ακόμη και όταν δεν έχει σημεία ή συμπτώματα. Για αυτούς τους λόγους η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη, όμως δεν προσφέρει πλήρη προστασία απέναντι στη μόλυνση με τον HPV. Τέλος ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον ίδιο άνθρωπο από κάποια περιοχή σε μία άλλη (π.χ. από τα γεννητικά όργανα στον πρωκτό και αντίστροφα) με την τριβή, το ξύσιμο ή ακόμη και με το σκούπισμα μετά την κένωση. Για τους παραπάνω λόγους όταν ένας άντρας ή μία γυναίκα έχουν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα θα πρέπει να εξετάζονται και στον πρωκτό από εξειδικευμένο ιατρό. Επίσης πάντα θα πρέπει να εξετάζονται και οι σύντροφοι των ανθρώπων που εμφάνισαν κονδυλώματα για να γίνεται συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, με σκοπό τη μείωση των υποτροπών. Διαφορετικά ο ένας σύντροφος που δεν έχει θεραπευτεί λειτουργεί ως πηγή μετάδοσης του ιού προς τον άλλο σύντροφο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος συχνών επαναλοιμώξεων.

Ποιοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν κονδυλώματα πρωκτού;

Τα κονδυλώματα του πρωκτού, όπως και η μόλυνση με τον ιό HPV είναι πάρα πολύ συχνά τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρωκτικά κονδυλώματα έχουν άντρες και γυναίκες που:

    • Δεν εφαρμόζουν προφυλακτικό κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών

    • Έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους

    • Έχουν πρωκτικές σεξουαλικές επαφές

    • Έχουν ή είχαν σεξουαλικές επαφές με άτομο μολυσμένο με τον ιό

    • Ξεκίνησαν σε μικρή ηλικία τις σεξουαλικές επαφές

    • Δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα (οροθετικοί HIV, μεταμοσχευμένοι, ασθενείς που λαμβάνουν σε χρόνια βάση ανοσοκατασταλτικά ή κορτιζόνη για διάφορα νοσήματα κλπ)

    • Καπνίζουν

Επίσης όλες οι γυναίκες με δυσπλασίες ή καρκίνο του κατώτερου γεννητικού συστήματος (τραχήλου μήτρας, κόλπου ή αιδοίου) έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης HPV βλαβών και στον πρωκτό. Τέλος τα κονδυλώματα όπως και οι δυσπλασίες του πρωκτού αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τους ομοφυλόφιλους  οροθετικούς καθώς σε αυτή την ομάδα συνυπάρχουν το αυξημένο ποσοστό HPV μόλυνσης και η ανοσοκαταστολή που δίνει την ευκαιρία στο DNA του ιού να ενσωματωθεί στο DNA του πρωκτικού επιθηλίου και να προκαλέσει κυτταρικές βλάβες.

Πώς μοιάζουν τα κονδυλώματα πρωκτού;

Τα κονδυλώματα πρωκτού μοιάζουν με μικρές κρεατοελιές οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν σε ποικίλους χρωματισμούς συνήθως στο χρώμα του δέρματος είτε σε καφέ, άσπρες και ροζ αποχρώσεις. Το σχήμα τους μπορεί να συγκριθεί με αυτό των θηλωμάτων ενώ το μέγεθος τους κυμαίνεται από μικροσκοπικό μόλις λίγα χιλιοστά (μη εντοπίσιμο) έως και 10 με 12 εκατοστά. Στην περίπτωση όπου ο όγκος των κονδυλωμάτων πρωκτού έχει αυξηθεί υπερβολικά, είναι πιθανή η μερική απόφραξη της πρωκτικής περιοχής, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στον ασθενή τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Τα κονδυλώματα του πρωκτού αναπτύσσονται συνήθως σε συστάδες και μπορεί να επεκταθούν σε άλλα σημεία που γειτνιάζουν με την πρωκτική περιοχή (κόλπος, ουρήθρα, πέος κ.α.). Συχνά προκαλούν κνησμό και αίσθημα καύσου στην περιοχή του πρωκτού ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δερματικές βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγία.

Ποια είναι τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων του πρωκτού;

Τα κονδυλώματα του πρωκτού βρίσκονται μέσα και γύρω από την περιοχή του πρωκτού. Ξεκινούν ως μικρά εξογκώματα που μπορεί να μην είναι μεγαλύτερα από το κεφάλι μιας καρφίτσας. Αρχικά, είναι πολύ μικρά για να γίνουν αντιληπτά. Μπορούν να αναπτύξουν μια εμφάνιση που μοιάζει με κουνουπίδι καθώς μεγαλώνουν ή όταν συγκεντρώνονται μαζί. Κάποιες φορές μπορεί να μεγαλώσουν αρκετά και να φτάσουν σε σημείο να καλύψουν όλη την επιφάνεια του πρωκτού και του περιπρωκτικού δέρματος.

Τα κονδυλώματα του πρωκτού εμφανίζονται συχνά χωρίς πόνο ή ενόχληση. Άλλα συμπτώματα των κονδυλωμάτων του πρωκτού είναι σχετικά σπάνια, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, αιμορραγία ή έκκριση υγρών από τον πρωκτό. Ένα άτομο με κονδυλώματα πρωκτού μπορεί επίσης να αισθάνεται ότι έχει ένα εξόγκωμα στην περιοχή του πρωκτού του, καθώς και αίσθημα πληρότητας του πρωκτού και αίσθημα ατελούς κένωσης.

Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε άλλα μέρη του σώματός σας την ίδια στιγμή που έχετε κονδυλώματα πρωκτού. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστούν στο αιδοίο, στον κόλπο ή στον τράχηλο. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων στους άνδρες μπορεί να αναπτυχθούν στο πέος, στο όσχεο, στους μηρούς ή στη βουβωνική χώρα. Τα κονδυλώματα μπορεί επίσης να αναπτυχθούν στο στόμα ή στο φάρυγγα κάποιου ανθρώπου με HPV λοίμωξη. Το στοματικό σεξ με ένα άτομο που έχει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή το βαθύ φιλί ενός ατόμου με κονδυλώματα στο λαιμό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόλυνση.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παραβλέπεται είναι ότι ο HPV προκαλεί και δυσπλασίες στον πρωκτό. Αυτές οι βλάβες είναι υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις και θεωρούνται προκαρκινικές. Οι βλάβες αυτές συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και ανευρίσκονται δύσκολα γιατί είναι επίπεδες, έχουν το ίδιο χρώμα με το φυσιολογικό πρωκτικό επιθήλιο και είναι μαλακές στην ψηλάφηση. Οι βλάβες αυτές αν δεν αντιμετωπιστούν θα εξελιχθούν σε κακοήθεια σε ένα ποσοστό περίπου 10-15% μέσα σε 3-5 χρόνια. Κατά συνέπεια ο μόνος τρόπος να ανευρεθούν και να αντιμετωπιστούν σωστά είναι η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας με τη χρήση μικροσκοπίου και οξικού οξέος. Η εξέταση αυτή θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους ασθενείς που εμφανίζουν περιπρωκτικά ή ενδοπρωκτικά κονδυλώματα προκειμένου να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη αντιμετώπιση.

Πώς γίνεται η διάγνωση των κονδυλωμάτων του πρωκτού;

Ο καταλληλότερος ιατρός που μπορεί να κάνει έγκυρη και υπεύθυνη διάγνωση τόσο των ενδοπρωκτικών όσο και των περιπρωκτικών κονδυλωμάτων είναι ο εξειδικευμένος χειρουργός – πρωκτολόγος. Όλοι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν κονδυλώματα πρωκτού θα πρέπει να υποβάλλονται στις παρακάτω διαγνωστικές εξετάσεις:

    • Επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας. Η συγκεκριμένη εξέταση είναι σύντομη και με αυτήν ο εξειδικευμένος ιατρός-πρωκτολόγος μπορεί πολύ εύκολα να διαγνώσει τα κονδυλώματα που εντοπίζονται στην περιπρωκτική χώρα, αλλά και να τα διαφοροδιαγνώσει από άλλες παθήσεις που η κλινική τους εικόνα παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με αυτή των κονδυλωμάτων, όπως οι αιμορροΐδες, τα πρωκτικά θηλώματα, η ραγάδα δακτυλίου, το περιεδρικό συρίγγιο, η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα του πρωκτού, ο έρπητας πρωκτού, η σύφιλη πρωκτού και οι φαγέσωρες του περιπρωκτικού δέρματος. Πλέον προτιμάται η επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας να πραγματοποιείται με τη χρήση μικροσκοπίου έτσι ώστε να εντοπίζονται και οι πιο μικροσκοπικές HPV βλάβες.

    • Κυτταρολογική εξέταση του πρωκτού (Test Pap Πρωκτού). Πρόκειται για παρόμοια εξέταση με το Test Pap που κάνουν οι γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Όλοι οι άνθρωποι στους οποίους εμφανίζονται περιπρωκτικά ή ενδοπρωκτικά κονδυλώματα (άντρες και γυναίκες) πρέπει να υποβληθούν σε Test Pap πρωκτού για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού. Το Test Pap του πρωκτού είναι μία απλή διαδικασία, σύντομη (διαρκεί περίπου 2 λεπτά) και ανώδυνη που μπορεί να διαγνώσει τις προκαρκινικές βλάβες του πρωκτού (δυσπλασίες) σε ομάδες ανθρώπων υψηλού κινδύνου.

    • Δακτυλική εξέταση του πρωκτού. Κατά τη διάρκεια της δακτυλικής εξέτασης ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος αναζητεί για βλάβες που μπορούν να ψηλαφηθούν στην περιοχή του πρωκτού. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχονται λεπτομερειακά όλα τα τεταρτημόρια του πρωκτικού σωλήνα. Επιπρόσθετα, με τη δακτυλική εξέταση ελέγχεται η τονικότητα του σφιγκτηριακού μηχανισμού, όπως και ο προστάτης αδένας στους άντρες.

    • Πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας (High Resolution AnoscopyHRA). Η συγκεκριμένη εξέταση είναι πολύ εξειδικευμένη και εκτελείται από πολύ λίγους ιατρούς σε όλο τον κόσμο. Εφαρμόζεται με σκοπό την ανεύρεση προκαρκινικών βλαβών και κονδυλωμάτων στο εσωτερικό του πρωκτού. Κατά τη διάρκειά της αναζητούνται με τη χρήση ειδικού μικροσκοπίου οι προκαρκινικές βλάβες. Εάν ανευρεθούν τέτοιες βλάβες λαμβάνεται βιοψία από όλες για να υπάρχει και ιστολογική επιβεβαίωση της διάγνωσης. Εάν κάποια βιοψία είναι θετική για δυσπλασία, η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας επαναλαμβάνεται για να γίνει καυτηριασμός με Laser των ιστολογικά επιβεβαιωμένων δυσπλασιών του πρωκτού και της περιπρωκτικής χώρας. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός πως μέσω της πρωκτοσκόπησης υψηλής ευκρίνειας ανευρίσκονται και καυτηριάζονται ακόμη και τα πιο μικροσκοπικά κονδυλώματα που με άλλες εξετάσεις είναι αδύνατη η ανεύρεσή τους.

Θεραπεία για τα κονδυλώματα πρωκτού

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων του πρωκτού για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση τόσο των περιπρωκτικών, όσο και των ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων, όπως επίσης και την ανίχνευση και αντιμετώπιση των προκαρκινικών δυσπλασιών του πρωκτού και της περιπρωκτικής χώρας. Όλες οι παραπάνω βλάβες έχουν κοινό αιτιολογικό παράγοντα τον ιό HPV και επομένως η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι ενιαία από εξειδικευμένο χειρουργό-πρωκτολόγο. Η αντιμετώπιση των βλαβών που οφείλονται στη λοίμωξη με τον ιό HPV (κονδυλωμάτων και δυσπλασιών) πρέπει να γίνεται με την Πρωκτοσκόπηση Υψηλής Ευκρίνειας (High Resolution Anoscopy, HRA). Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία απαιτεί εκπαίδευση, εξειδίκευση και εμπειρία. Ο Πρωκτολόγος Δρ. Ιωάννης Δοντάς είναι από τους πρώτους ιατρούς που την εφάρμοσε στην Ελλάδα, έπειτα από εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ειδικότερα, Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

    • Τοπική φαρμακευτική αγωγή: Αυτές οι κρέμες συνήθως λειτουργούν καλύτερα εάν τα κονδυλώματα είναι πολύ μικρά και βρίσκονται μόνο στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό.

    • Τοπικά φάρμακα που θα παγώσουν τα κονδυλώματα (υγρό άζωτο).

    • Τοπικά φάρμακα που θα κάψουν τα κονδυλώματα (τριχλωροοξικό οξύ, ποδοφυλλίνη).

    • Χειρουργική επέμβαση: Όταν τα κονδυλώματα είναι είτε πολύ μεγάλα για τις παραπάνω θεραπείες είτε είναι εσωτερικά, εξετάζεται το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τα κονδυλώματα αφαιρούνται χειρουργικά. Ο ασθενής θα αναισθητοποιηθεί για τη διαδικασία. Ο τύπος του αναισθητικού εξαρτάται από τον αριθμό, το μέγεθος και την ακριβή θέση των κονδυλωμάτων που αφαιρούνται. Όταν υπάρχουν πολλά κονδυλώματα, ο χειρουργός μπορεί να εκτελέσει τη χειρουργική επέμβαση σταδιακά. Θα γίνει επίσης εσωτερική εξέταση, ώστε να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τυχόν βλάβες στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα.

    • Καυτηριασμός των κονδυλωμάτων με χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Μία σύγχρονη τεχνική που προσφέρει μία ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τα κονδυλώματα. Μέσω της χρήσης του υπερπαλμικού Laser CO2 σε συνδυασμό με ειδικό μικροσκόπιο αναγνωρίζονται και εξαχνώνονται και οι πιο μικροσκοπικές βλάβες και με αυτό τον τρόπο μειώνεται στο ελάχιστο η πιθανότητα υποτροπής των κονδυλωμάτων. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι από τις πιο ασφαλείς, ανώδυνες και αναίμακτες που υπάρχουν και είναι η τεχνική που κατ’ εξοχήν εκτελείται από τον Δρ. Ιωάννη Δοντά πάντα υπό την καθοδήγηση μικροσκοπίου. Η διαδικασία της καταστροφής των κονδυλωμάτων συνήθως απαιτεί κάποιο είδος αναισθησίας. Στο 95% των περιπτώσεων αρκεί η τοπική αναισθησία. Όμως σε ασθενείς με εκτεταμένες βλάβες μπορεί να χρειαστεί ραχιαία αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη ή ακόμη και γενική αναισθησία. Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής είναι πολλά. Ειδικότερα πρόκειται για μια τεχνική ανώδυνη, αναίμακτη, απλή και σύντομη, ασφαλή, που έχει λογικό κόστος, δεν απαιτείται η λήψη αναλγητικών, υπάρχουν ελάχιστα ποσοστά υποτροπής και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του συνήθειες ήδη από την επόμενη κιόλας ημέρα. Τέλος, πρόκειται για μια τεχνική που προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και οι δύσμορφες ουλές.

Κονδυλώματα πρωκτού και πρόληψη

Όπως αναφέρεται και πιο πάνω τα κονδυλώματα του πρωκτού οφείλονται σε μόλυνση από τον HPV. Κατά συνέπεια το εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου ιού εάν πραγματοποιηθεί έγκαιρα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης των κονδυλωμάτων. Ο εμβολιασμός συνιστάται σε άντρες και γυναίκες έως 45 ετών και ιδανικά θα πρέπει να διενεργείται πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, με σκοπό την ανοσοποίηση του οργανισμού έναντι των στελεχών του ιού που περιέχονται στο εμβόλιο. Το εμβόλιο έχει ελεγχθεί σε χιλιάδες ασθενείς και έχει βρεθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη των κονδυλωμάτων και του καρκίνου του πρωκτού αλλά και άλλων κακοηθειών όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Άλλοι τρόποι για την πρόληψη της μετάδοσης του HPV και των κονδυλωμάτων του πρωκτού περιλαμβάνουν:

    • αποχή από σεξουαλική επαφή

    • χρησιμοποιώντας μεθόδους φραγμού, όπως προφυλακτικά

    • περιορισμός του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων

    • διακοπή του καπνίσματος

Ωστόσο, οι μέθοδοι φραγμού δεν προστατεύουν πλήρως από τον HPV καθώς ο HPV μπορεί να μεταδοθεί και με την άμεση σωματική επαφή, ή ακόμα και με την επαφή με άλλα αντικείμενα.