Αμεση βΟΗθεια και μεταφορΑ με ασθενοφΟρα πλΗρως εξοπλισμΕνα

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ  24/7 εξυπηρΕτηση

κλειστε ραντεβου

Immediate assistance and transport with fully equipped ambulances

Emergencies 24/7 service

Appointment

Υδροκέφαλος Φυσιολογικής πίεσης

Δεκ 7, 2022

Ο υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης είναι μια καλοήθης πάθηση η οποία προσβάλει άτομα άνω των 60 ετών. Προκαλεί συμπτώματα που εμφανίζονται σταδιακά και είναι η απώλεια μνήμης, η ακράτεια ούρων και η αστάθεια βάδισης. Επηρεάζει λοιπόν τρεις λειτουργίες – την μνήμη την ούρηση και την βάδιση.Η συμπτωματολογία αυτή εμφανίζεται αργά και σταδιακά με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην εστιάζει σε αυτήν την προσοχή του για αρκετό καιρό. Μερικές φορές ο ασθενής μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση καταλήγει κλινήρης με ελάχιστη επικοινωνία με το περιβάλλον.

Η αιτία της νόσου είναι άγνωστη παρόλο που έχουν προταθεί διάφοροι παράγοντες για την δημιουργία της. Αυτό που συμβαίνει στην εγκέφαλο ενός ασθενούς με υδροκέφαλο φυσιολογικής πίεσης είναι το εξής: οι χώροι που φυσιολογικά έχουμε όλοι στον εγκέφαλό μας και ονομάζονται κοιλίες διογκώνονται λόγω της διαταραγμένης κυκλοφορίας του υγρού που περιέχουν (Εγκεφαλονωτιαίο Υγρο-ΕΝΥ). Η διόγκωση αυτή πιέζει ευαίσθητες δομές του εγκεφάλου προκαλώντας συμπτώματα άνοιας,απώλειας ούρων αλλά και αστάθεια βάδισης.

Οι ασθενείς με υδροκέφαλο φυσιολογικής πίεσης μπορούν να γίνουν καλά εφόσον γίνει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση με νευροχειρουργική επέμβαση.

Η διάγνωση προϋποθέτει μια σειρά από πολύ προσεκτικά βήματα. Αυτά είναι η λήψη του ιστορικού, η νευρολογική εξέταση,η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, η βιντεοσκόπηση της βάδισης του ασθενούς και στην συνέχεια η αφαίρεση εγκεφαλονωτιαίου υγρού από την σπονδυλική του στήλη (εκκενωτική οσφυονωτιαία παρακέντηση) με σκοπό να δούμε την βελτίωση των συμπτωμάτων του. Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να γίνει τοποθέτηση υπό τοπική αναισθησία στον ασθενή μια παροχέτευσης στην σπονδυλική του στήλη για να βγάλουμε μια μεγάλη ποσότητα υγρού (300 ml) για τρεις ημέρες. Όλη αυτή η διαδικασία της διάγνωσης είναι απαραίτητη γιατί η συμπτωματολογία της απώλειας μνήμης, της ακράτειας ούρων και της αστάθειας βάδισης έχουν και άλλες παθήσεις όπως κάποιες άνοιες και η ισχαιμική λευκοεγκεφαλοπάθεια..

https://youtu.be/FS1zeJCPqUw


Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός μικρού εξειδικευμένου συγχρονου μηχανισμού στο κρανίο του ασθενούς που λέγεται βαλβίδα υδροκεφάλου. Αυτή μέσω ενός μακρού καθετήρα αφαιρεί υγρό από τις κοιλίες και το κατευθεί στην κοιλιά του ασθενούς όπου απορροφάτε από τα τοιχώματα. Πρόκειται για μια ασφαλή, μικρής διάρκειας και βαρύτητας επέμβαση με πολύ καλά αποτελέσματα.


Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας στο 210 729 1111 ή συμπληρώνοντας την φόρμα που θα βρείτε ΕΔΩ.


Βρείτε το Therapis General Hospital στα social media:

Instagram | Facebook | LinkedIn