Αμεση βΟΗθεια και μεταφορΑ με ασθενοφΟρα πλΗρως εξοπλισμΕνα

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ  24/7 εξυπηρΕτηση

κλειστε ραντεβου

Immediate assistance and transport with fully equipped ambulances

Emergencies 24/7 service

Appointment

Ανίχνευση αιτιολογίας αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου μέσω καρδιολογικής εξέτασης

Οκτ 10, 2023

Πώς μια εξειδικευμένη καρδιολογική εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει την αίτια του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου – Παρουσίαση περιστατικού.

Γράφει η:
Πηνελόπη Ραφούλη-Στεργίου, MD, PhD
Διευθύντρια του Καρδιολογικού Τμήματος
Therapis General Hospital

Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) είναι η 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά τα καρδιολογικά νοσήματα και τον καρκίνο, και η πιο συχνή αιτία μόνιμης αναπηρίας. Πάνω από 700.000 ΑΕΕ/έτος καταγράφονται στις ΗΠΑ με περίπου 150.000 θανάτους.

Υπάρχουν δύο τύποι ΑΕΕ: το Αιμορραγικό και το  Ισχαιμικό. Ο δεύτερος και συχνότερος τύπος οφείλεται σε ελαττωμένη παροχή αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου λόγω απόφραξης της αρτηρίας που το αιματώνει.

Αυτό γίνεται συνήθως λόγω μετατόπισης κάποιου θρόμβου είτε από την καρδιά (όπως σε περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής), είτε από το φλεβικό δίκτυο εφόσον συνυπάρχει κάποιου τύπου επικοινωνία μεταξύ δεξιών και αριστερών κοιλοτήτων της καρδιάς (παράδοξη εμβολή). 

Άνδρας 72 ετών που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο μας λόγω νέου ισχαιμικού ΑΕΕ με ιστορικό πολλαπλών προηγούμενων (τουλάχιστον 5), υπεβλήθη σε διοισοφάγειο ηχοκαρδιογράφημα με μέθη στα πλαίσια διερεύνησης της αιτιολογίας τους.

Εκεί διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεσοκολπικής επικοινωνίας, δηλαδή η παρουσία παθολογικής ροής αίματος μεταξύ αριστερού και δεξιού κόλπου, η οποία θα μπορούσε να αιτιολογήσει την εμφάνιση των ΑΕΕ μέσω του μηχανισμού της παράδοξης εμβολής.

 

Σε αυτούς τους ασθενείς προτείνεται η σύγκλειση της επικοινωνίας, είτε επεμβατικά είτε χειρουργικά, για την πρόληψη νέων ΑΕΕ και την εμφάνιση καρδιολογικών επιπλοκών όπως καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή.

 

Το καρδιολογικό τμήμα του Therapis General Hospital διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό με τον τελευταίας γενιάς υπερηχογράφο Acuson SC2000 για την εκτέλεση τόσο του απλού triplex καρδιάς, όπως και νεότερων εξειδικευμένων τεχνικών υπερήχου όπως το stress echo (δυναμική υπερηχογραφία καρδιάς), διοισοφάγειο ηχοκαρδιογράφημα και μελέτη μυοκαρδιακής παραμόρφωσης (strain).

Όλες οι εξετάσεις διενεργούνται από εξειδικευμένη ομάδα με απόλυτη ασφάλεια.

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας στο 210 729 1111 ή συμπληρώνοντας την φόρμα που θα βρείτε ΕΔΩ.


Βρείτε το Therapis General Hospital στα social media:

Instagram | Facebook | LinkedIn | YouTube