Αμεση βΟΗθεια και μεταφορΑ με ασθενοφΟρα πλΗρως εξοπλισμΕνα

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ  24/7 εξυπηρΕτηση

κλειστε ραντεβου

Immediate assistance and transport with fully equipped ambulances

Emergencies 24/7 service

Appointment

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου, επιπλοκές & θεραπεία

Οκτ 3, 2023

Ο Dr. Παναγιώτης Θεοδωρίδης, MD, MSc, Υπεύθυνος Αγγειοχειρουργικού τμήματος του Therapis General Hospital μας ενημερώνει.

Τι είναι το ανεύρυσμα;

Με τον όρο ανεύρυσμα σε μια αρτηρία εννοούμε τη διάταση του αγγείου πάνω από 1 ½ με 2 φορές από το φυσικό του μέγεθος.

Aνευρύσματα μπορούν να εντοπιστούν σε οποιοδήποτε αγγείο του οργανισμού, με συχνότερα τα ανευρύσματα των αρτηριών.

 

 

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Η κοιλιακή αορτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αρτηρία του ανθρώπινου σώματος μετά τη θωρακική αορτή και μεταφέρει το αίμα από τη καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.

Η φυσιολογική της διάμετρος είναι 1,5 – 2 εκατοστά, φθάνει μέχρι το ύψος του 4ου και 5ου οσφυϊκού σπονδύλου και από εκείνο το σημείο διαιρείται στις δύο λαγόνιες αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στο δεξί και το αριστερό πόδι. Με τον όρο ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής εννοούμε τη διάταση του αγγείου πάνω από 3 – 3,5 εκατοστά και το οποίο χειρουργείται όταν το μέγεθος φτάσει ή ξεπεράσει τα 5 – 5,5 εκατοστά αναλόγως το φύλο του ασθενούς και τη μορφή του ανευρύσματος.

Κάποια ανευρύσματα λόγω της μορφολογίας του είναι πιο επικίνδυνα για ρήξη και για αυτό το λόγο χειρουργούνται και σε μικρότερο μέγεθος.

Συμπτώματα

Συνήθως το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής είναι ασυμπτωματικό και ανακαλύπτεται τυχαία σε διαγνωστικούς ελέγχους για άλλες αιτίες όπως υπέρηχος και αξονική κοιλίας. Συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν και τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη ανευρύσματος είναι:

  • Πόνος στο άνω μέρος της κοιλίας με αντανάκλαση στην αριστερή πλάγια κοιλία
  • Παλλόμενη μάζα στην κοιλιακή χώρα, όταν είναι μεγάλο το μέγεθός του
  • Γάγγραινα δακτύλων των κάτω άκρων όταν υλικό από το εσωτερικό του αποσπάται και φράσσει κάποια αρτηρία της περιφέρειας
  • Έντονος πόνος στην οσφυϊκή χώρα με αντανάκλαση στην κοιλιά στις περιπτώσεις που το ανεύρυσμα αυξάνει γρήγορα σε μέγεθος. Η κατάσταση αυτή λέγεται επαπειλούμενη ρήξη και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

 

Παράγοντες κινδύνου

Γενικώς η αιτιολογία του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής παραμένει άγνωστη όμως ενοχοποιούνται οι εξής παράγοντες κινδύνου:

  • Κάπνισμα
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • Παχυσαρκία
  • Υπερλιπιδαιμία

 

Επιπλοκές

Η σημαντικότερη επιπλοκή του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής είναι η ρήξη. Το ποσοστό των ασθενών που επιβιώνουν όταν το ανεύρυσμα κοιλιάς υποστεί ρήξη, κυμαίνεται από 10% μέχρι 50%. Ανευρύσματα μεγαλύτερα των 7 εκατοστών έχουν κίνδυνο ρήξης 30% το έτος και θεωρούνται επείγοντα.

 

Θεραπεία

Ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής με παρουσία έλκους στην αορτή (Βέλος)

 

Η σύγχρονη θεραπεία των ανευρυσμάτων της κοιλιακής είναι η ενδαγγειακή αποκατάσταση με χρήση στεντ. Τα στεντ αυτά είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν στην ανατομία της αορτής και να έχουν μακρά διάρκεια χωρίς να προκαλούν κάποιου είδους αντίδραση από τον οργανισμό.

 

Απεικονιστικό βοήθημα στεντ κοιλιακής αορτής

 

🟢 Ο Dr. Παναγιώτης Θεοδωρίδης, MD, MSc, Υπευθυνος Αγγειοχειρουργικου τμήματος της κλινικής Therapis General Hospital είναι Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος, και Στρατιωτικός Ιατρός ε.α.

Ασχολείται με τη διάγνωση, παρακολούθηση & θεραπεία όλων των αγγειακών παθήσεων:

▶️ Φλεβική Ανεπάρκεια – Κιρσοί – Θεραπεία με Laser – Σαφηνεκτομή

▶️ Στένωση Καρωτίδων

▶️ Ανευρύσματα Αγγείων

▶️ Διαβητικό πόδι – Διάνοιξη Αγγείων

▶️ Νεφρική Ανεπάρκεια – Φίστουλα – Καθετήρας

 

➡️ Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού καλώντας στο 210 729111 ή με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί μέσω της σελίδας επικοινωνίας μας.