Αμεση βΟΗθεια και μεταφορΑ με ασθενοφΟρα πλΗρως εξοπλισμΕνα

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ  24/7 εξυπηρΕτηση

κλειστε ραντεβου

Immediate assistance and transport with fully equipped ambulances

Emergencies 24/7 service

Appointment

Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα – Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Αυγ 31, 2023

Στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο παρουσιάστηκαν οι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενών που παρουσιάζονται με Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα.



Γράφει η:
Πηνελόπη Ραφούλη-Στεργίου, MD, PhD
Διευθύντρια του Καρδιολογικού Τμήματος Therapis General Hospital
 
   

Η καρδιαγγειακή νόσος (ΚΑΝ) παραμένει η πιο συχνή αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας παγκοσμίως.

Μόνο στις 57 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) είχαμε σχεδόν 4 εκατομμύρια θανάτους, ενώ υπολογίστηκαν περίπου 5,8 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ισχαιμικής καρδιοπάθειας, το τελευταίο καταγεγραμμένο έτος.

Τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα (ΟΣΣ) είναι συχνά η πρώτη κλινική εκδήλωση της ΚΑΝ. Περιλαμβάνουν ένα φάσμα καταστάσεων που αφορά ασθενείς που παρουσιάζουν πρόσφατες αλλαγές στα κλινικά συμπτώματα ή σημεία, με ή χωρίς αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα 12 απαγωγών (ΗΚΓ) και με ή χωρίς οξείες αυξήσεις στις τιμές της καρδιακής τροπονίνης (cTn)

Το ΟΣΣ σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα κλινικών εκδηλώσεων, από ασθενείς χωρίς συμπτώματα κατά την παρουσίαση έως ασθενείς με συνεχιζόμενη δυσφορία/συμπτώματα στο στήθος και ασθενείς με καρδιακή ανακοπή, ηλεκτρική/αιμοδυναμική αστάθεια ή καρδιογενές σοκ.  

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν υποψία ΟΣΣ ταξινομούνται τυπικά με βάση το ΗΚΓ κατά την αρχική εκτίμηση. Μετά από αυτό, οι ασθενείς μπορούν να ταξινομηθούν περαιτέρω με βάση την αύξηση ή όχι της καρδιακής τροπονίνης, όπως φαίνεται στα Σχήματα 2 και 3. Αυτά τα χαρακτηριστικά (αλλαγές ΗΚΓ και αύξηση της καρδιακής τροπονίνης) είναι σημαντικά στην αρχική διαλογή και διάγνωση ασθενών με ΟΣΣ, βοηθώντας στη διαστρωμάτωση και καθοδηγώντας την στρατηγική της αρχικής αντιμετώπισης (στεφανιογραφία, αγγειοπλαστική, κ.ά.).

Ωστόσο, μετά τη φάση οξείας αντιμετώπισης και σταθεροποίησης, οι περισσότερες πτυχές της επακόλουθης στρατηγικής διαχείρησης είναι κοινές σε όλους τους ασθενείς με ΟΣΣ.

Αν και συνδέονται στενά, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι το ΟΣΣ δεν είναι το ίδιο με το έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΕΜ). Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ορίζεται ως νέκρωση των μυοκαρδιακών κυττάρων στο κλινικό πλαίσιο της οξείας ισχαιμίας του μυοκαρδίου. Η βλάβη του μυοκαρδίου είναι μια άλλη ξεχωριστή οντότητα, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απελευθέρωση τροπονίνης λόγω μηχανισμών διαφορετικών από την ισχαιμία του μυοκαρδίου και δεν πληροί τα κριτήρια για το ΕΜ. Ορισμένες αιτίες μυοκαρδιακής βλάβης περιλαμβάνουν τη μυοκαρδίτιδα, σήψη, μυοκαρδιοπάθεια takotsubo, βαλβιδοπάθειες, καρδιακές αρρυθμίες και καρδιακή ανεπάρκεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οξεία δυσφορία στο στήθος — η οποία μπορεί να περιγραφεί ως πόνος, πίεση, σφίξιμο, αίσθημα βάρους ή κάψιμο—είναι το κύριο σύμπτωμα θέτοντας την υποψία ΟΣΣ και την έναρξη εξετάσεων που περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένους διαγνωστικούς αλγόριθμους.

Με βάση την περιγραφή του πόνου στο στήθος θα πρέπει να ταξινομείται το σύμπτωμα ως καρδιακό, πιθανώς καρδιακό και πιθανώς μη καρδιακό. Η ορολογία «άτυπο» που χρησιμοποιούταν μέχρι τώρα καλό είναι να αποφεύγεται. Ισοδύναμα συμπτώματα αποτελούν η δύσπνοια, ο πόνος στο επιγάστριο, στο αριστερό ή δεξί άνω άκρο, το λαιμό ή την κάτω γνάθο. Η λανθασμένη ή η καθυστερημένη διάγνωση μερικές φορές οφείλεται σε ελλιπή ιστορικό ή στην απουσία συμπτωμάτων. Συμπτώματα όπως παρατεταμένος πόνος στο στήθος (>15 λεπτά) ή/και υποτροπιάζοντα επεισόδια άλγους εντός 1 ώρας, θα πρέπει να ωθήσουν τους ασθενείς να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική βοήθεια. Συνιστάται η έναρξη ηλεκτροκαρδιογραφικής παρακολούθησης το συντομότερο δυνατό σε όλους τους ασθενείς με υποψία ΟΣΣ.

Kλείστε σήμερα το ραντεβού σας στο καρδιολογικό τμήμα του :
210 729 1111
 Αστυδάμαντος 83, Αθήνα

 

Βρείτε το Therapis General Hospital στα social media:

Instagram | Facebook | LinkedIn | YouTube

Πηγή: Byrne RA, et al. 2023 ESC Guidelines for the management of acute coronary syndromes. Eur Heart J. 2023 Aug 25;ehad191