Αμεση βΟΗθεια και μεταφορΑ με ασθενοφΟρα πλΗρως εξοπλισμΕνα

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ  24/7 εξυπηρΕτηση

κλειστε ραντεβου

Immediate assistance and transport with fully equipped ambulances

Emergencies 24/7 service

Appointment

Stress Echo. Πότε πρέπει να γίνεται και τι δείχνει;

Απρ 5, 2023

Η δυναμική ηχωκαρδιοαγραφική μελέτη (stress echo) αποτελεί μια σύγχρονη διαγνωστική εξέταση που διενεργείται από εξειδικευμένο καρδιολόγο, κυρίως για την αναγνώριση σημαντικών στενώσεων στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς (στεφανιαία νόσος).

Πώς γίνεται;

Η εξέταση διενεργείται σε ειδικά κέντρα, όπως το Therapis General Hospital, από εξειδικευμένο προσωπικό με μεγάλη εμπειρία και ειδικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, με στόχο όχι μόνο την αξιοπιστία της εξέτασης αλλά και την ασφάλεια του ασθενούς κατά τη διάρκεια αυτής.

Οι τεχνικές φόρτισης που χρησιμοποιούνται είναι είτε η άσκηση (ποδήλατο, κυλιόμενος τάπητας), είτε συνηθέστερα η φαρμακευτική (συνήθως με δοβουταμίνη, dobutamine stress test). Ο ειδικός καρδιολόγος λαμβάνει εικόνες-βίντεο υπερήχου σε διάφορα στάδια, καθώς αυξάνονται οι παλμοί, ενώ παράλληλα καταγράφεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα και η αρτηριακή πίεση. Με τη διακοπή του φαρμάκου, οι καρδιακοί παλμοί επιστρέφουν στο φυσιολογικό μετά από λίγα λεπτά. Μετά το πέρας της εξέτασης ο ασθενής επιστρέφει στις συνήθεις δραστηριότητές του.

Ο ασθενής λαμβάνει οδηγίες ώστε να είναι νηστικός για περίπου 2 ώρες, ενώ κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό πιθανόν να χρειαστεί να διακόψει κάποιο φάρμακο (όπως β-αποκλειστές).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

  • Πραγματοποιείται με τη χρήση υπερήχων (άρα χωρίς ακτινοβολία)

  • Είναι σύντομης διάρκειας (15-30 λεπτά)

  • Μπορεί να εφαρμοστεί και σε άτομα που δε δύναται να ασκηθούν

  • Έχει μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια από την απλή δοκιμασία κοπώσεως (περίπου 90%), αφού ο ιατρός εκτός από το ηλεκτροκαρδιογράφημα παρακολουθεί τις μεταβολές της συσπαστικότητας της καρδιάς (κινητικότητα των τοιχωμάτων) μέσω υπερήχων. Τείνει λοιπόν να αντικαταστήσει το απλό τεστ κοπώσεως

  • Τα αποτελέσματα λαμβάνονται άμεσα. Επί παθολογικών ευρημάτων ενημερώνεται ο ασθενής και αποφασίζεται η περαιτέρω αντιμετώπισή του, είτε με φάρμακα είτε επεμβατικά με στεφανιογραφία

Πηνελόπη Ραφούλη-Στεργίου, MD, PhD – Διευθύντρια Καρδιολογικού Τμήματος Therapis General Hospital

Σε ποια άτομα συνιστάται να γίνει stress echo;

  • Με παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο (όπως, κάπνισμα, κληρονομικότητα, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, μετοβολικό σύνδρομο)

  • Με συμπτώματα όπως θωρακικό άλγος (πόνος στο στήθος), δύσπνοια ή εύκολη κόπωση (εφόσον αποκλειστεί το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου)

  • Με άλλα συμπτώματα, όπως συγκοπή ή σύμπλοκες αρρυθμίες και πιθανότητα ύπαρξης στεφανιαίας νόσου

  • Με αμφίβολα αποτελέσματα άλλων διαγνωστικών εξετάσεων για στεφανιαία νόσο, όπως το τεστ κοπώσεως, το σπινθηρογράφημα καρδιάς, η αξονική στεφανιογραφία – σκορ ασβεστίου)

  • Προεγχειρητικά σε μη καρδιολογική επέμβαση για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου κατά το χειρουργείο

  • Σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο (παλαιότερο έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειοπλαστική-stent ή αορτοστεφαναία παράκαμψη-CABG) για την εκτίμηση του αποτελέσματος της επέμβασης και της φαρμακευτικής αγωγής, τη διάγνωση νέων στενώσεων στα στεφανιαία αγγεία ή μοσχεύματα, την εκτίμηση της βιωσιμότητας του προσβεβλημένου τμήματος της καρδιάς, και τη γενικότερη λειτουργικότητα της καρδιάς

  • Σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, για να διευκρινιστεί αν οφείλεται σε στεφανιαία νόσο (ισχαιμική), στην περίπτωση που δεν πρόκειται να υποβληθεί ο ασθενής σε στεφανιογραφία

  • Σε ασθενείς με παθήσεις των βαλβίδων (π.χ. στένωση αορτικής, ανεπάρκεια μιτροειδούς) για την καλύτερη εκτίμηση της βαρύτητας της νόσου και των συμπτωμάτων που προκαλούν στην κόπωση, ώστε να καθοδηγηθεί και η πιθανή επεμβατική αντιμετώπιση

Συμπερασματικά, το stress echo αποτελεί την πλέον καθιερωμένη, αξιόπιστη, μη επεμβατική εξέταση για τη διάγνωση κυρίως της στεφανιαίας νόσου, αλλά και άλλων καρδιακών παθήσεων με μεγάλη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Συμβουλευτείτε και τον καρδιολόγο σας.

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας στο 210 729 1111 ή συμπληρώνοντας την φόρμα που θα βρείτε ΕΔΩ.


Βρείτε το Therapis General Hospital στα social media:

Instagram | Facebook | LinkedIn