Μέτρα Covid

Στο Therapis General, βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών για την προάσπιση της υγείας των ασθενών μας. Το σύνολο των διαδικασιών και πρακτικών που εφαρμόζονται στο Therapis General Hospital, αναδεικνύει τον πλέον διαφανή τρόπο δέσμευσής μας για τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας και ποιότητας της υγειονομικής φροντίδας των ασθενών μας.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, που εμφανίστηκε κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας,  το Therapis General, ανταποκρίθηκε άμεσα εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να θωρακίσουμε τις εγκαταστάσεις μας, προστατεύοντας την υγεία των ασθενών μας αλλά και των εργαζομένων μας.

Στα πλαίσια αποτροπής της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Πολιτείας και του Ε.Ο.Δ.Υ., το Therapis General, έχει λάβει μια σειρά από αυστηρά μέτρα προφύλαξης και συγκεκριμένα, 

πραγματοποιείται υποχρεωτικό μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού (PCR):

 • στο σύνολο του προσωπικού (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό ανά 7,10 και 15 ημέρες αντίστοιχα).
 • σε όλους τους ασθενείς που πρόκειται να νοσηλευτούν.
 • σε ασθενείς που υποβάλλονται σε εκτεταμένη και χρονοβόρο αλλαγή τραυμάτων ή παροχετευτικών συσκευών.
 • σε ασθενείς που υποβάλλονται σε βρογχοσκόπηση ή σπειρομέτρηση.
 • σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.
 • σε ασθενείς της ΜΕΘ με βάση τα αυστηρά σχετικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται στη μονάδα.
 • σε κάθε ασθενή που ο θεράπων ιατρός κρίνει απαραίτητο με βάση την κλινική εικόνα και το ιστορικό του.
 • σε κάθε ασθενή που πρόκειται να υποβληθεί στον οποιοδήποτε έλεγχο ή ιατρική πράξη και έχει ιστορικό νόσησης από Covid-19.

Επιπλέον:

 • Η δειγματοληψία πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους σε συνθήκες απομόνωσης (isolation rooms).
 • H χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για ασθενείς, συνοδούς ασθενών, γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και πραγματοποιείται ελεγχόμενη είσοδος ΜΟΝΟ από μία είσοδο στην Κλινική ώστε να ελέγχονται όλοι οι επισκέπτες και οι ασθενείς, ενώ γίνεται και θερμομέτρηση κατά την είσοδο.
 • Σε περίπτωση που κάποιος χαρακτηριστεί ως πιθανό περιστατικό COVID-19 κατευθύνεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκτός Κλινικής.
 • Εάν ο προσερχόμενος ασθενής έχει προκαθορισμένη συνάντηση με ιατρό του THERAPIS, πάλι θερμομετριέται και αν χαρακτηρίζεται ως πιθανό περιστατικό, του χορηγείται χειρουργική μάσκα και κατευθύνεται στο ειδικό διαμορφωμένο χώρο, εκτός του Νοσοκομείου, ενώ ειδοποιείται ο θεράπων ιατρός του.
 • Γίνεται αυστηρή επιτήρηση της απαγόρευσης επισκεπτηρίου, όπως έχει διατυπωθεί από τον ΕΟΔΥ ενώ όπου υπάρχει ανάγκη παρουσίας συνοδού, αυτός ελέγχεται με PCR test και συνεχή παρακολούθηση.
 • Πραγματοποιείται σχολαστική απολύμανση όλων των χώρων και δειγματοληψίες από επιφάνειες.

Το Νοσοκομείο διαθέτει, επίσης, κινητή μονάδα δειγματοληψίας ειδικά εξοπλισμένη και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, με την οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί, κατ’ οίκον, εξέταση αίματος καθώς και τεστ για τον SARS-COV2, για όσους το επιθυμούν.

Στο επιστημονικό δυναμικό του Therapis General Hospital η κα Κυριακή Κανελλακοπούλου Καθηγήτρια ΕΚΠΑ – Λοιμωξιολόγος είναι Πρόεδρος στην Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, αποτελώντας ένα πολύτιμο σύμβουλο σε θέματα λοιμώξεων καθώς και στην επιλογή των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19.

Το Therapis General, ανταποκρινόμενo στις αυξημένες ανάγκες της εποχής και εφαρμόζοντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, διενεργεί μοριακούς ελέγχους ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 και έλεγχο αντισωμάτων. 

TEST COVID-19

Διεξάγεται μοριακή ανίχνευση του SARS-CoV-2. με την προτυποποιημένη μέθοδο Real Time RT PCR βασισμένη σε πρωτόκολλα  αναφοράς (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και CDC).

Η εξέταση γίνεται σε ρινοφαρυγγικά δείγματα, διασφαλίζοντας την ασφαλέστερη ανίχνευση του ιού, ακόμα και όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Τα αποτελέσματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά εντός 24ώρου, ανάλογα με την ώρα της λήψης του δείγματος (καθημερινά, Σαββατοκύριακα και αργίες).

 ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ COVID-19  IgG/IgM

Διεξάγεται ποσοτικός προσδιορισμός αντισωμάτων SARS-CoV-2 IgG/IgM σε κλινικά δείγματα ορού πλάσματος ή ολικού αίματος. Τα αποτελέσματα δηλώνονται ως αριθμός (τίτλος αντισωμάτων) και όχι ως «παρουσία» ή «μη παρουσία»  αντισωμάτων.

Με αυτή τη μέθοδο παρακολουθούμε την αύξηση ή μείωση των αντισωμάτων για COVID, δηλαδή την ανοσία του οργανισμού σας στη λοίμωξη.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου τίτλων αντισωμάτων αποστέλλονται ηλεκτρονικά εντός 24ώρου από την παραλαβή των δειγμάτων από το Εργαστήριο (καθημερινά και Σαββατοκύριακα και αργίες).

Η εξέταση δεν αντικαθιστά τη μοριακή εξέταση.