Δεν βρίσκω τις λέξεις στην καθημερινή μου ομιλία. Πότε το αθώο αυτό σύμπτωμα πρέπει να με ανησυχήσει;

20/06/2023

Πολλές φορές κατά την διάρκεια μιας απαιτητικής ημέρας συνειδητοποιούμε ότι ξεχνάμε τις λέξεις που αφορούν αντικείμενα, πρόσωπα κλπ. Προσπαθούμε να ανακαλέσουμε την λέξη που θέλουμε και δυσκολευόμαστε. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να κρατήσει μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να τα καταφέρουμε.


Αρκετές φορές μπορεί να χρησιμοποιήσουμε μια λάθος λέξη για ένα αντικείμενο (πχ θέλουμε να πούμε νερό και να πούμε ποτήρι) γιατί δυσκολευόμαστε να βρούμε την σωστή, άμεσα όμως αναγνωρίζουμε το λάθος και το διορθώνουμε.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πολύ συχνό και δεν κρύβει κάτι σοβαρό για την λειτουργία του εγκεφάλου. Αποτελεί μια μικρή δυσλειτουργία στην προσοχή αλλά και στην πρόσφατη μνήμη η οποία εξυπηρετείται από τον μετωπιαίο λοβό και η οποία αντιστρέφεται μετά από λίγα δευτερόλεπτα.

Εάν επιμείνουμε θα βρούμε την λέξη που ψάχνουμε. Η επικέντρωση σε οθόνες, τα πολλαπλά τηλεφωνήματα αλλά και η διαρκής επικοινωνία με άτομα του περιβάλλοντος συμβάλουν στην εμφάνιση του φαινομένου.

Στην περίπτωση όμως που η διάρκεια ξεπερνάει το ένα λεπτό και το φαινόμενο είναι καθημερινό και πολύ συχνό μέσα στην ημέρα πρέπει να μας θορυβήσει για να αναζητήσουμε βοήθεια. Εάν συνδυάζεται με άλλες διαταραχές λόγου όπως δυσκολία στην ανάγνωση και την γραφή αλλά και σταθερά λάθη στην αναγνώριση των αντικειμένων τότε πρέπει να υπάρξει νευροχειρουργική εκτίμηση και απεικονιστικός έλεγχος.

Φαίδωνας Λιάκος MD PhD

Δ/ντης Νευροχειρουργικής Κλινικής 𝗧𝗵𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝘀 𝗚𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹 𝗛𝗼𝘀𝗽𝗶𝘁𝗮𝗹

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας στο 210 729 1111 ή συμπληρώνοντας την φόρμα που θα βρείτε ΕΔΩ.


Βρείτε το Therapis General Hospital στα social media:

Instagram | Facebook | LinkedIn | YouTube

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ